Mimo profilu naszej działalności strona ta używa ciasteczek (cookies).
Spokojnie - nie posiadają żadnych kalorii :)

Żeby przeglądać stronę, musisz wyrazić zgodę na ich używanie.
Więcej informacji o ciasteczkach uzyskasz na Stronie dotyczącej Prywatności

Czy wyrażasz zgodę na ich użycie?

O nas

Marta Lewandowicz

Ukończyłam studia magisterskie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Aktualnie jestem doktorantką  Wydziału Lekarskiego I na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, gdzie również pracuję. Bycie dietetykiem w moim przypadku wynika z ogromnej pasji i potrzeby serca. Uważam, że pełna i kompleksowa dietoterapia to nie tylko zbilansowany plan żywieniowy, ale obranie właściwego kierunku na zdrowie, właściwej drogi, którą podążam wraz ze swoimi pacjentami, gdyż to właśnie ich sukcesy cieszą mnie najbardziej. Od października 2015 roku prowadzę Fundację Dietoterapii i Promocji Zdrowia „KIERUNEK ZDROWIE”, w której to pracuję jako dietetyk. Od grudnia 2015 roku moja Fundacja stała się wydawcą czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii” (www.pdgig.pl), w którym pełnię funkcję redaktora naukowego oraz tematycznego. Nieustannie poszerzam swoje horyzonty naukowe nie zatrzymując się w miejscu. Uczestniczę oraz współorganizuję wiele konferencji naukowych oraz szkoleń. Jestem autorką publikacji naukowych w renomowanych czasopismach polskich i zagranicznych. Ponadto jestem autorką książki "Zdrowa dieta i długowieczność. Poradnik kulinarny seniora" oraz współautorką książki "Profilaktyka chorób układu krążenia w starszym wieku", które zostały wydane przez Wielkopolskie Stowarzyszenie Wolontariuszy Opieki Paliatywnej "Hospicjum Domowe".  Pracuję jako dietetyk w Hospicjum Domowym przy ulicy Bednarskiej w Poznaniu realizując już drugi rok projekty „Dieta i długowieczność”, „Kardio 50+”, jak również działam w Centrum Seniora. Uwielbiam dzielić się zdobytą wiedzą oraz zarażać zdrowym sposobem myślenia wszystkich dookoła. Prowadzę wiele wykładów i warsztatów żywieniowych np. w Hospicjum Domowym, Stowarzyszeniu „mali bracia Ubogich”, Centrum Inicjatyw Senioralnych, przedszkolach czy szkołach. Uczestniczę w projekcie ENRICHME „Enabling Robot and assisted living environment for Independent Care and Health Monitoring of the Elderly - Analiza potrzeb osób starszych w kontekście możliwości zastosowania robotów pomagających im funkcjonować samodzielnie w domu”. Uczestniczyłam także w projekcie NUTRICIA “n-3 PUFAs as an option for prevention and treatment of sarcopenia in elderly individuals” oraz w projekcie “Mądre żywienie, zdrowe pokolenie” organizowanego przez Polskie Towarzystwo Dietetyki. Byłam koordynatorką europejskiego projektu „We love eating” oraz członkiem Lokalnej Grupy Promującej projekt, jak również członkiem Polskiego Towarzystwa Gerontologicznego.

Marta Lewandowicz - ZnanyLekarz.pl

Certyfikacje

Bartosz Kulczyński

Dyplomowany dietetyk – absolwent magisterskich studiów stacjonarnych na kierunku Dietetyka, przy Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Aktualnie doktorant Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu oraz uczestnik Podyplomowego Studium Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności. Jego doświadczenie zawodowe, oparte jest na wcześniejszej pracy w poradni dietetycznej Dietactive oraz pracy w Ośrodku Badań Żywieniowych. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych oraz Polish Lipid Association. Uczestnik oraz współorganizator wielu konferencji naukowych i szkoleń. Autor publikacji naukowych w renomowanych czasopismach. Uczestnik programu edukacji zdrowotnej "Obniżamy cholesterol ze smakiem". Członek Zespołu ds. jakości kształcenia na kierunku Dietetyka, przy Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Specjalizuje się w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób sercowo-naczyniowych. W jego obszarze zainteresowań znajdują się również kwestie dotyczące wpływu działania surowców roślinnych, bogatych w związki bioaktywne na zdrowie człowieka.

 

 





 

Certyfikacje

Nasze usługi

W ramach poradnictwa dietetycznego, nasi dietetycy opracowują plany żywieniowe dla:

  • osób pragnących poprawić lub zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywienie na zdrowsze, oparte o zasady prawidłowego żywienia, dzięki czemu będą cieszyć się zdrowiem i zgrabną sylwetką,
  • osób pragnących schudnąć (dieta pozwalająca schudnąć bez efektu jo-jo, stabilizująca, likwidująca napady głodu oraz poprawiająca przemianę materii),
  • osób chcących zwiększyć masę ciała (dieta przeznaczona między innymi dla osób uprawiających sport, jak również dla osób z zaburzeniami odżywiania, niedożywieniem, rekonwalescentów),
  • osób aktywnych fizycznie oraz sportowców (dieta dostosowana do danej dziedziny sportu, umożliwiająca osiąganie jak najlepszych wyników),
  • kobiet w ciąży i karmiących (dieta dla kobiet chcących zadbać o prawidłowy przebieg ciąży, rozwój dziecka oraz utrzymanie dobrej sylwetki i zdrowia),
  • niemowląt oraz dzieci i młodzieży w wieku przedszkolnym i szkolnym (dieta przeznaczona zarówno dla dzieci zdrowych, jak i z różnego typu zaburzeniami odżywiania, niedożywieniem, anemią, nadwagą czy otyłością – wdrażanie prawidłowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat procentuje na całe dorosłe życie),
  • osób starszych (dieta dostosowana do potrzeb pacjenta, bo na zmiany nigdy nie jest za późno),
  • osób będących na diecie alternatywnej – wegetariańskiej, wegańskiej, laktowegetariańskiej, laktoowowegetariańskiej.

Ponadto, dietetycy prowadzą leczenie żywieniowe w przebiegu wielu jednostek chorobowych, w tym w schorzeniach dietozależnych, tj.:

  • niedowadze, nadwadze, otyłości,
  • cukrzycy typu I i II (dieta o niskim Indeksie Glikemicznym, oparta o wymienniki węglowodanowe lub białkowo-tłuszczowe),
  • chorobach układu krążenia (m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, niedokrwistość),
  • chorobach nerek (m.in. kamica moczanowa, zapalenie i niewydolność nerek),
  • chorobach wątroby i trzustki (m.in. stłuszczenie wątroby, marskość, zapalenie wątroby, zapalenie trzustki),
  • chorobach przewodu pokarmowego (m.in. wrzody żołądka i jelit, zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, refluks żołądkowo-przełykowy, biegunki, zaparcia),
  • nietolerancjach laktozy, glutenu i alergiach pokarmowych,
  • chorobach endokrynologicznych (niedoczynność i nadczynność tarczycy, choroba Hashimoto),
  • chorobach neurodegeneracyjnych (m.in. Alzheimer, Parkinson),
  • osteoporozie, osteopenii,
  • zaburzeniach odżywiania (m.in. anoreksja, bulimia, ortoreksja),
  • chorobie nowotworowej oraz rekonwalescencji,
  • chorobach skóry.

Umów się na wizytę

Spotkanie z dietetykiem – Krok po kroku

Krok pierwszy 

Jeżeli są Państwo zainteresowani spotkaniem z naszym dietetykiem, prosimy o wypełnienie formularza po prawej stronie. Można również napisać na adres mailowy znajdujący się w zakładce Kontakt. Wówczas nasz dietetyk skontaktuje się z Państwem w celu ustalenia szczegółów. W razie pytań, można również bezpośrednio kontaktować się pod numerem telefonu zamieszczonym w Kontakcie.

Konsultacje z dietetykiem możliwe są zarówno osobiście, jak i przez Internet.

Możliwy jest również dojazd do pacjenta.
Strefa dojazdu obejmuje cały Poznań i okolice (Bogucin, Swarzędz, Kicin, Kobylnica, Gruszczyn, Baranowo, Janikowo, Czerwonak, Koziegłowy, Puszczykowo). Jeśli nie ma Twojej miejscowości – skontaktuj się z dietetykiem, na pewno znajdziecie rozwiązanie.

Krok drugi - co przed wizytą?

Zanim dojdzie do spotkania z dietetykiem prosimy pobrać poniżej znajdujący się "wywiad zdrowotno-żywieniowy" oraz "dzienniczek bieżącego spożycia" i wypełnić je zgodnie z zamieszczoną instrukcją  W razie pytań dietetyk chętnie Państwu pomoże. "Wywiad żywieniowy" może zawierać nieuzupełnione pola. Wypełnione dokumenty można odesłać mailem lub wziąć ze sobą na spotkanie.

Krok trzeci - co warto zabrać na wizytę?

  1. Wywiad zdrowotno-żywieniowy (dostępny do pobrania poniżej), który na wizycie zostanie dokładnie omówiony i rozszerzony. Jest to niezbędne narzędzie, dzięki któremu dietetyk przygotowując plan żywieniowy będzie mógł wyjść naprzeciw Państwa potrzebom zdrowonym oraz preferencjom żywieniowym. 
     
  2. Dzienniczek bieżącego spożycia (dostępny do pobrania poniżej) – dzięki niemu dietetyk będzie miał możliwość poznać Państwa sposób żywienia i już na pierwszej wizycie wskazać błędy żywieniowe i przygotować wstępne zalecenia. Ponadto, możliwym będzie odniesienie Państwa dotychczasowego sposobu żywienia do indywidualnego zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze.
     
  3. Aktualne wyniki badań laboratoryjnych krwi  (najpóźniej sprzed 3 miesięcy) – mogą okazać się pomocne podczas przygotowania planu żywieniowego oraz zaleceń. W niektórych sytuacjach dietetyk może zlecić wykonanie badań krwi, jak również wskazać, jakie inne badania warto wykonać.

 

Dzienniczek bieżącego spożycia
Wywiad zdrowotno-żywieniowy

Umawianie wizyty:

Cennik



Pierwsza wizyta
75 zł

Podczas pierwszej wizyty dietetyk przeprowadzi z Państwem szczegółowy wywiad żywieniowy, dzięki któremu pozna Państwa zwyczaje żywieniowe oraz preferencje smakowe. Wówczas wskaże błędy żywieniowe oraz udzieli wskazówek i zaleceń żywieniowych.. Podczas wywiadu dietetyk zada Państwu pytania dotyczące:

  • sposobu żywienia, aktywności fizycznej oraz stylu życia,
  • obecnych jednostek chorobowych, przyjmowanych suplementów i leków,
  • preferencji smakowych

Zebrane informacje umożliwią skomponowanie indywidualnego, optymalnie dostosowanego do Państwa potrzeb i preferencji planu żywieniowego.

Następnie dietetyk, na pierwszej, jak i na każdej kolejnej wizycie wykona pomiary antropometryczne oraz analizę składu ciała metodą bioimpedancji elektryczmej (BIA). Analiza ta dostarcza niezbędnych informacji pozwalających na opracowanie spersonalizowanych planów żywieniowych oraz wspólne określenie celów i założeń diety.

InBody120 bada i analizuje:

– masę ciała
– masę mięśni szkieletowych
– masę tkanki tłuszczowej
– zawartość białka i składników mineralnych
– całkowitą zawartość wody w organizmie
– BMI
– procentową zawartość tkanki tłuszczowej
– wskaźnik talia-biodro (WHR)
– podstawową przemianę materii (BMR)
– segmentalną zaawartość tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej (prawego i lewego ramienia, prawej i lewej nogi, tułowia)
– stopień otyłości (%)
 

Aby badanie zostało przeprowadzone w sposób właściwy i rzetelny, należy odpowiednio się do niego przygotować:

  • nie należy spożywać kawy i alkoholu ok. 24h przed planowanymi pomiarami
  • nie należy spożywać jedzenia 3-4h przed planowanymi pomiarami

Ponadto, analiza wykonywana jest na boso, najlepiej w bieliźnie, a na czas badania należy zdjąć całą biżuterię.

Przeciwwskazaniem do przeprowadzenia pomiarów są:

  • obecność wszczepionego rozrusznika serca, endoprotez
  • ciąża
  • epilepsja

o czym uprzednio, koniecznie należy poinformować dietetyka.

Przygotowanie osoby do badania (wprowadzenie danych do komputera, zdjęcie części ubioru) trwa ok. 2 minut, zaś sam pomiar zaledwie kilka sekund.


DOPIERO PODCZAS KONSULTACJI MOŻNA ZDECYDOWAĆ SIĘ NA UŁOŻENIE PRZEZ DIETETYKA PLANU ŻYWIENIOWEGO.


WAŻNE:  Istnieje możliwość stosowania wybranego jadłospisu kilkukrotnie – dietetyk wyjaśni szczegóły

Plan żywieniowy: 7 dni
od 150 do 200 zł

W oparciu o szczegółowo przeprowadzony z pacjentem wywiad żywieniowy, analizę składu ciała, dietetyk przygotuje indywidualny, 7-dniowy plan żywieniowy z uwzględnieniem preferencji smakowych, możliwości ekonomicznych i zasad właściwego żywienia w danym przypadku. Takie opracowanie zawierać będzie nazwy posiłków, produkty w skład ich wchodzące wraz z gramaturą i miarami domowymi oraz dokładne przepisy - sposoby przygotowania potraw. Całość będzie wzbogacona o wskazówki i zalecenia żywieniowe.

PAKIET PODSTAWOWY - 150 zł

  • dieta indywidualnie zbilansowana w oparciu o zasady racjonalnego żywienia,
  • uwzględnienie preferencji smakowych / żywieniowych,
  • dieta zawiera miary domowe, gramatury i ich odzwierciedlenie graficzne oraz przepisy,
  • tygodniowa lista zakupów,
  • stały kontakt z dietetykiem dietetykiem,
  • posiłki dopasowanedo godzin pracy pacjenta i trybu życia,
  • dla osób ze schorzeniami, chorobami przewlekłymi*,
  • wsparcie żywieniowe w chorobie - wkomponowanie doustnych suplementów pokarmowych (ONS) np. w niedożywieniu czy w chorobie nowotworowej

*jeśli są to podstawowe choroby dietozależne (nadciśnienie, cukrzyca typu 2 lub dislipidemia mieszana), 

PAKIET SPECJALISTYCZNY - 200 zł

  • dieta indywidualnie zbilansowana w oparciu o zasady racjonalnego żywienia,
  • uwzględnienie preferencji smakowych / żywieniowych,
  • dieta zawiera miary domowe, gramatury i ich odzwierciedlenie graficzne oraz przepisy,
  • tygodniowa lista zakupów,
  • stały kontakt z dietetykiem dietetykiem,
  • posiłki dopasowanedo godzin pracy pacjenta i trybu życia,
  • dla osób ze schorzeniami, chorobami przewlekłymi- powyżej 4,
  • wsparcie żywieniowe w chorobie - wkomponowanie doustnych suplementów pokarmowych (ONS) np. w niedożywieniu czy w chorobie nowotworowej
  • dieta o zmodyfikowanej konsystencji - np. przy dysfagii, kserostomii
  • uwzględniający szereg chorzeń (powyżej 4),
  • specjalistyczne diety eliminacyjne**

**np. dieta w alergiach, nietolerancjach pokarmowych, w zespole jelita nadwrażliwego - dieta FODMAP, choroby autoimmunizacyjne, kobieta karmiąca, która musi eliminować alergeny.

 

Plan żywieniowy: 14 dni
od 200 zł*

WW oparciu o szczegółowo przeprowadzony z pacjentem wywiad żywieniowy, analizę składu ciała, dietetyk przygotuje indywidualny, 7-dniowy plan żywieniowy z uwzględnieniem preferencji smakowych, możliwości ekonomicznych i zasad właściwego żywienia w danym przypadku. Takie opracowanie zawierać będzie nazwy posiłków, produkty w skład ich wchodzące wraz z gramaturą i miarami domowymi oraz dokładne przepisy - sposoby przygotowania potraw. Całość będzie wzbogacona o wskazówki i zalecenia żywieniowe. Możliwe jest również przygotowanie planu żywieniowego, długoterminowego, np. miesięcznego. Wówczas cena ustalana jest indywidualnie.

*Możliwość zamówienia pojedynczych dni w cenie 15 zł/ dzień

 

Wizyta kontrolna
od 50 zł

Wizyty kontrolne mają na celu monitorowanie przebiegu dietoterapii.

Dietetyk omówi z Państwem postępy oraz spostrzeżenia, które pojawiły się w trakcie leczenia żywieniowego. W ramach wizyty zostanie również wykonana ponownie analiza składu ciała oraz zostaną przekazane dalsze wskazówki żywieniowe.

Wizyta kontrolna trwa ok. 30 minut

Zaleca się 1-2 wizyty kontrolne w miesiącu


DOPIERO PODCZAS WIZYTY KONTROLNEJ MOŻNA ZDECYDOWAĆ SIĘ NA UŁOŻENIE PRZEZ DIETETYKA KOLEJNEGO PLANU ŻYWIENIOWEGO.

Warsztaty szkoleniowe
cennik indywidualny

Nasi dietetycy proponują świadczenie usług w zakresie przeprowadzania wykładów i szkoleń dla firm lub instytucji takich, jak:

  • gabinety odnowy biologicznej, SPA
  • kluby fitness, siłownie
  • przedszkola, szkoły
  • szkoły rodzenia
  • zakłady pracy
  • prywatne grupy zorganizowane
  • restauracje i inne zakłady gastronomiczne
  • placówki żywienia zbiorowego
  • firmy cateringowe

Ceny ustalane są indywidualnie. W celu omówienia szczegółów prosimy o kontakt telefoniczny lub e-mailowy umieszczony
w Kontakcie.

Materiały edukacyjne
cennik indywidualny

Zajmujemy się przygotowywaniem szeroko pojętych materiałów edukacyjnych dotyczących żywności i żywienia.

Dla firm wprowadzających nowy produkt na rynek żywnościowy oferujemy swój udział w kampanii reklamowej, polegającej na:

  • opracowaniu materiałów informacyjnych dla prasy i portali internetowych
  • udzielaniu rekomendacji
  • kontakcie z mediami

Dla portali internetowych i wydawców czasopism proponujemy pisanie artykułów naukowych i popularnonaukowych o wysokiej wartości merytorycznej.

Poznaj opinie o nas

Co mówią Pacjenci?

Szanowni Państwo, aby poznać opinie naszych Pacjentów zapraszamy do odwiedzenia profilu naszego dietetyka na portalu Znany Lekarz:

http://www.znanylekarz.pl/marta-lewandowicz/dietetyk/poznan

1

Artykuły

Przegląd metod oceny sposobu żywienia z wyróżnieniem metody fotografowania żywności z możliwością ich zastosowania u osób starszych

Zindywidualizowana dietoterapia w odpowiedzi na zmiany w przewodzie pokarmowym związane ze starzeniem się lub wielochorobowością

The Effect of a 12-Week Omega-3 Supplementation on Body Composition, Muscle Strength and Physical Performance in Elderly Individuals with Decreased Muscle Mass

Charakterystyka żywieniowa stewii - aktualny stan wiedzy

Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego w zapobieganiu rozwoju chorób sercowo-naczyniowych

Granat - tropikalny owoc bogaty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych

Mleko inne niż krowie, jako korzystna alternatywa w żywieniu osób starszych

Polifenole i karotenoidy w prewencji i leczeniu osteoporozy

MLEKO INNE NIŻ KROWIE, JAKO KORZYSTNA ALTERNATYWA W ŻYWIENIU OSÓB STARSZYCH

ZNACZENIE PROBIOTYKÓW W ŻYWIENIU OSÓB STARSZYCH

POSTĘPY DIETETYKI W GERIATRII I GERONTOLOGII NR I

POSTĘPY DIETETYKI W GERIATRII I GERONTOLOGII NR II

1
2
3
4

Kontakt

mgr Marta Lewandowicz

tel. 601-724-445

martalewandowicz@kierunek-zdrowie.pl




mgr Bartosz Kulczyński

tel. 793-992-456

bartekkulczynski@kierunek-zdrowie.pl

Formularz kontaktowy